In Goud en in Zilver beleggen

Beste manier om uw vermogen te beschermen tegen inflatie is een deel ervan te beleggen in edelmetaal. Maar u hoeft geen keuze te maken tussen goud of zilver.

Persoonlijk ben ik voor diversiteit net zoals je dat zou doen met aandelen. Dus niet wedden op 1 paard en pony, maar je vermogen spreiden.

Waarom: omdat goud en zilver niet gelijk aan elkaar zijn, niet alleen fysiek maar ook de kansen die ze hebben om zowel in waarde te stijgen als de waardevastheid ervan.

Voor goud gaan

Centrale banken kiezen voor goud en kopen die zelfs nu weer in na het een lange tijd juist te hebben verkocht. Angst voor inflatie en instabiliteit van de valuta door het alsmaar bijdrukken van bankbiljetten zorgt voor deze keuze.

goud en zilverRusland, Brazilië en Zuid-Korea zijn al druk bezig hun goudreserves aan te vullen, ook China schijnt flink aan de weg te timmeren omdat die slechts 2% van hun reserves in goud hebben aangehouden.

Ter vergelijking: in het westen hebben wij meer dan 70% aan goudreserves aangehouden. Zorgen over de dollar (China heeft meer dan 1000 miljard dollar cash in haar kluizen liggen), zal zeker ook stimulerend werken voor de vraag uit Azië.

Meer waard

Waarom gaan bankiers voor het gele metaal? Dat heeft voornamelijk een praktische keuze.  Goud is veel meer waard dan zilver met een ratio van 52 : 1. Dus zouden ze toch voor zilver gaan dan moeten ze 52 keer zoveel zilver inkopen dan van de gele evenknie. 

Hun kluizen moeten dan enorm worden uitgebreid om al dat poor man’s gold een warm plekje te geven.

Bovendien hebben ze in het verleden al flink wat broodjes opgestapeld: wereldwijd hebben de bankiers gezamenlijk meer dan de helft van al het goud in hun bezit.

Daarom ook is het meer waarschijnlijk dat als het papieren geld ondersteunt moet worden met iets wat echt waarde heeft men voor het goud zal kiezen dat reeds in hun kluizen ligt opgestapeld.

Zilver heeft overigens ook in het verleden een rol gespeeld in die goede tijden dat papieren geld gedekt was door edelmetaal, de zilveren standaard genaamd. En zelfs in het betalingsverkeer heeft het nog een grote rol gespeeld. Denk maar aan de zilveren gulden en zilveren tientje.

Zilver aantrekkelijk – reserves raken op

Toch is zilver voor een heel andere reden zeer aantrekkelijk. Meer nog dan goud raken de zilvervoorraden die men bovengronds aanhield op. Die werden de afgelopen decennia voortdurend aangesproken om aan de vraag uit de markt voor het bleke metaal te voldoen. Meer nog: de vraag is al vele jaren hoger dan het aanbod.

Echter, het einde van die reserves raken in zicht - meer dan 90% is reeds verbruikt -  maar ook uit de mijnen kan binnenkort steeds minder gedolven worden. Volgens Willem Middelkoop, auteur van het boek Als de dollar valt,  zal het peaksilver, het moment dat de zilverproductie uit de mijnen gaat toppen in 2017 zijn bereikt waarna geleidelijk aan een daling te zien zal zijn van de zilverproductie.

Maar de zilverprijs wordt ook bepaald door andere grondstoffen, omdat argentum (zoals de Latijnse naam van zilver luidt) voor het grootste gedeelte als bijproduct uit de mijnen komt. Slechts een geschatte 20-30% komt daadwerkelijk uit zilvermijnen, 25% komt uit kopermijnen, 35% wordt uit lood en zink gewonnen en ongeveer 15% wordt met goud door de mijnwerkers naar boven gehaald.

Dat houdt dus in dat ook al zou de zilverprijs stijgen dit niet betekent dat de mijnbedrijven meer zilverproductie omhoog zullen halen, want het is voor hen slechts bijproduct.

Nu ze er toch zijn – om het maar oneerbiedig te zeggen – willen ze het wel meenemen maar andere grondstoffen zijn voor hen aantrekkelijker. Dat geeft dus extra druk op de zilverreserves bovengronds.

Zilvergebruik industrie

Zilver wordt nog meer dan goud behalve voor sieraden ook nog in de elektronica-industrie en de medische wereld gebruikt. Ja, niet alleen uw smartphone zit er vol mee, al eeuwen lang weet men dat zilver antibacterieel is.

Als zeevaders op reis gingen gooiden ze zilveren munten in vaten en ook nu nog wordt zilverwater als een prima alternatief geneesmiddel gezien tegen talloze lichamelijke klachten. Dalen de aandelenkoersen? Neem een slokje zilverwater en u kunt er weer een tijdje tegenaan.

Zilverprijs 500% stijging

Goud is tot nog toe in tijden van crises naar verhouding meer in waarde gestegen dan zilver. Echter volgens steeds meer analisten zal het bleke edelmetaal in de toekomst nog veel meer dan goud een prijsexplosie laten zien.

Ian Willaims, investeringsspecialist van een groot beleggingsfonds, denkt dat in 3 jaar tijd de zilverprijs met 500% zal stijgen.

En de zilverprijs is de afgelopen decennia al aardig gestegen. Deed 1 troy ounce zilver in 1969 1 dollar, eind 2012 staat die al boven de 30 dollar. Dat is een stijging van 70% per jaar!

Opmerkelijk: slechts 3 landen, Bolivia, Peru en Chili hebben in totaal maar liefst 70% van al het zilver dat nog onder de grond zit in hun bodem zitten.

Voordeel weer van goud is dat het wat betreft koersschommelingen stabieler is dan zilver. De zilvermarkt is ook een stuk kleiner dan de goudmarkt waardoor een paar spelers flinke invloed kunnen uitoefenen op het koersverloop zoals de gebroeders Hunt probeerde in de jaren 80.

Deze hebzuchtige miljardairs kochten achterelkaar zilver op met het gevolg dat de koers tot boven de $50 steeg. Hun snode plannetje om die kleine markt naar hun hand te zetten ontploften echter in hun gretige gezicht en hebben daar miljarden aan verloren.

Echter het bleke edelmetaal wordt als erg goedkoop gezien in verhouding tot goud en de winstpotentie wordt al lange tijd onderschat. Het heeft dus meer kans om stevig in prijs omhoog te schieten in onrustige tijd dan de gele evenknie.

In welke verhouding kopen

Goed, u bent overtuigd door mijn gloedvolle betoog. Maar in welke verhouding zou u moeten aanschaffen? Hoeveel koop je van dit en hoeveel van dat? Daar is eigenlijk geen rationele antwoord op te geven.

De belegger Williams zal vast het grootste gedeelte van zijn portefeuille vullen met zilver. Andere experts zullen zoiets als 50/50 doen. Hoe dan ook: een ieder is het er wel over eens dat edelmetalen een gouden toekomst tegemoet gaat. Of zilveren. 10 vragen over goud (en de antwoorden). Op de foto's gouden Maple Leaf en zilveren Maple Leaf Nieuw: goudmijnen beleggen of fysiek goud /

Zelf gebruik ik edelmetaal als een verzekering, eerder dan als speculatie op mogelijke koersstijgingen. Zie voor meer ideeën waarin u kunt beleggen: Slim beleggen / Inflatieverwachting 10%

Waar veilig goud en zilver kopen. / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus