Wanneer Kopen en Verkopen Goud/Zilver

Mocht u zilver of goud willen kopen als belegging dan wilt u natuurlijk toeslaan op het moment dat de goud –of zilverprijs het laagst is en verkopen wanneer die op het hoogste punt staat. Maar dat wil natuurlijk iedereen.

Hoewel de prijzen van edelmetaal al flink zijn gestegen de afgelopen jaren verwachten veel beursanalisten dat ook de komende jaren een flinke stijging mogelijk is. Sommigen spreken zelfs van een prijzenexplosie en een goudkoorts die ons te wachten staat.

Auteurs van het veelgeprezen boek Geld, goud en zilver waarschuwen wel voor flinke koerscorrecties tijdens die rit naar boven, maar sluiten zich ook aan bij de lange rij van experts die geloven in enorme koersstijgingen in de komende jaren. Ook geven deze auteurs aan dat zilver in verhouding tot goud ondergewaardeerd is en nog eens tot verrassingen kan zorgen.

Tip: de koerscorrecties die ongetwijfeld ook in de toekomst voor zullen doen geven u gelegenheid om goedkoop te kopen. Verspreid kopen geeft dus een goede kans om niet te duur uit te zijn.

Maar wacht ook niet te lang: de goud- en zilverkoers is direct gerelateerd aan de toekomst van onder andere de euro, de alsmaar oplopende tekorten van de Amerikaanse overheid en het vertrouwen dat de markten hebben in de eurozone en de dollar. Met andere woorden: u kunt voor hetzelfde geld ook de boot missen wanneer u alsmaar wacht op het meest ideale moment om iets te kopen.  

Ondergewaardeerd

Naast de voortdurende onzekerheid op de financiële markten wijst men er ook op dat China een grote speler kan worden en goud aan het opkopen is. En sinds 2003 mogen gewone Chinezen zelf ook goud bezitten.

Aan de ene kant door de toenemende welvaart in de zogenaamde BRIC landen – benaming voor de 5 opkomende economieën waaronder China, India en Brazilië met gezamenlijk een miljarden bevolking -   en aan de andere kant de vrees dat de euro uit elkaar valt zal de vlucht in edelmetaal alsmaar waarschijnlijker maken.

Gouden standaard

Als de val van de euro bewaarheid wordt zullen de gevolgen wereldwijd te merken zijn. En mochten landen terugkeren naar hun eigen vertrouwde munt dan kan men kiezen om het  te dekken met echt geld: goud. Dat wordt ook wel de gouden standaard genoemd zoals de VS tot aan 1971 voerde en ook Nederland nog had tot aan 1937.

Nederland zou dan kunnen besluiten om de zilveren gulden en het gouden tientje weer in het betalingsverkeer terug te brengen.

Dat alles zal zonder meer een enorme stijging van de goud- en zilverprijs tot gevolg hebben. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren weet niemand, maar de onzekerheid op de Europese markten en de geldpers van de Amerikanen die inmiddels overuren maakt zal op zich al tot een vlucht naar goud en zilver kunnen leiden.

Zie ook: Goudprijsontwikkeling / Zilverprijsontwikkeling

Wanneer verkopen

Het is zo niet te zeggen wanneer de markten tot rust komen en beleggers hun geld weer toevertrouwen aan bankiers. Als u alleen in edelmetaal wilt beleggen om te profiteren van een koersexplosie dan zult u zelf nauwkeurig de markten in de gaten moeten houden.

Daarbij kunt gebruik maken van een blog als Slimbeleggen of die van thesilvermountain en de zogenaamde angstindex die is ontwikkeld door James Turk waarbij de goudprijs wordt vergeleken met de Amerikaanse goudreserves.

Maar waarom zou u willen verkopen? Op zich is het geen gek idee om ten alle tijden goud en zilver te bezitten. U kunt het zien als een waarborg, een verzekering, tegen een wereldwijde economische crises of tegen oorlogen. U bent toch ook verzekerd tegen brand zonder dat u er meteen vanuit dat uw huis in brand zal vliegen? Maar het is mogelijk.

Zo kunt u in de eerste plaats ook het kopen van edelmetaal zien. Wij kunnen immers niet de toekomst voorspellen. En wie had 10 jaar geleden gedacht dat de euro nu in een crises zou verkeren? Hadden wij dan ook onze gulden opgegeven voor dit onzekere avontuur?  Goud en zilver kunt u zo met u meenemen en waar u ook in de wereld heen gaat te gelde maken.

Zekerheid

Als u besluit om een deel van uw geld om te zetten in edelmetaal kiest u niet alleen voor de kans op een explosieve stijging van de prijs, maar nog veel meer voor zekerheid. De waarde van aandelen, obligaties en papieren geld kan wegsmelten in de hitte van een instortende economie, maar goud en zeker ook zilver blijven altijd bestaan en wordt overal in de wereld geaccepteerd.

Dat is pas echt geld zoals dat al duizenden jaren het geval is; papieren geld daarentegen baseert haar waarde alleen op vertrouwen. En als dat vertrouwen weg is dan is ook uw geld weg en heeft u alleen nog wat het werkelijk is in uw portemonnee: papier en kunt u het in de open mond van holle bolle Gijs van de Efteling gooien die voortdurend roept “Papier hier!” Dat kan men dan veranderen in “Euro hier.” Gerelateerd onderwerp: Waarom is goud pas echt geld./ Slim Beleggen / Volg mij op Facebook / Ik op Google Plus